moeller.no

moeller.no

Forbrukslån til båt

Drømmer du om bekymringsløse og frie dager på sjøen, er du ikke alene. I et land med så lang kystlinje som Norge, er det ikke rart at det kan friste med egen båt. Spesielt nå som vi alle har måttet innstille oss på å feriere mer i eget land fremover. Men kanskje kommer ikke pengene før senere, og det er nå du trenger båten. Da kan et forbrukslån gjøre drømmen tilgjengelig allerede nå.

  • Drømmen om egen båt står sterkt i Norge
  • Et forbrukslån kan realisere drømmen her og nå

Lykken er en egen båt

I løpet av 2020 har båtsalget skutt i været i rekordfart. Da den pågående epidemien gjorde det vanskelig å reise utenlands, måtte flere begynne å se seg om etter muligheten for flotte opplevelser her hjemme. Norge har en langstrakt og variert kystlinje, og båtlivet byr på ekstremt mange gleder. Enten du vil cruise rundt med en hytte på sjøen, eller ha fart, spenning og vannsport. Det er dette stadig flere nordmenn nå oppdager.

Tilhører du denne gruppen, og i tillegg er førstegangskjøper, kan det lurt å sette seg litt inn i markedet. Finn også ut hva du ønsker å bruke båten til før du kjøper. Skal du hovedsakelig gå innaskjærs, eller trenger du en som egner seg for åpent hav? Seil eller motor? Planlegger du fiske eller vannski? Et tips er å følge hjertet men samtidig ha en plan.

  1. Sett deg inn i båtmarkedet
  2. Ha en plan for hva du skal bruke båten til

Hvor mye vil båtdrømmen koste?

Alle spørsmålene over er viktig å reflektere over, men det er minst like viktig å ta stilling til kostnader. Hvor mye vil du bruke på båten, og hvor mye må du bruke for å få kvalitet? Sjekk prisnivået både på bruktmarkedet og forhandlere, og les artikler i båtmagasiner med tester av fritidsbåter. Slik vil du få en oversikt over hvor mye du kan regne med å bruke, og sikre at du blir fornøyd.

  • Sjekk prisnivået hos de ulike forhandlerne.
  • Les artikler med anmeldelser av fritidsbåter.

La oss si du har tenkt på alt dette. Du har planlagt hvilken båt som passer perfekt til dine behov. Du vet akkurat hvordan drømmebåten skal se ut. Men så er det slik at realitet og drømmer noen ganger ikke nødvendigvis henger helt sammen. Du har dine faste regninger, og kanskje må du prioritere bilen som trenger en runde på verkstedet, eller andre mer presserende behov. Hva gjør du da?

Hvordan få råd

Det er nå du vil seile. Ikke flere år frem i tid, når du endelig har klart å spare opp beløpet. Havet lokker, og hele familien har planlagt årets båtferie ned til minste detalj. Da er det fort gjort å begynne å justere litt på kravene. Trenger du egentlig all luksusen? Finnes det ikke noen billigere tilbud der ute? Du kan sikkert spare mye på å velge litt annerledes …

Vær smart når du kjøper båt

Det kan være lurt å ikke bare tenke at du skal spare penger. Det er fort gjort å bli lurt, dersom du ukritisk går for den billigste båten du finner på bruktmarkedet. Det er alltid en og annen landkrabbe som ender med å kjøpe katta i sekken. Det kan faktisk bli dyrere enn å gå for et lån, som lar deg kjøpe i en litt høyere prisklasse i utgangspunktet.

  • Ikke gå for det første og beste
  • Å kjøpe billig kan fort bli dyrere enn å ta opp lån

Dersom du har god oversikt over egen økonomi og vet at du har råd på sikt, vil et forbrukslån kunne være til god hjelp i denne situasjonen. Du slipper å måtte fire på kravene dine til standard og sikkerhet, og du kan nyte ditt nye liv som kaptein uten å måtte vente. I praksis bruker du pengene du sparer på å reise mindre, til å betale ned på kvalitetstid!

Båtlån eller forbrukslån

Det finnes flere muligheter dersom du ønsker å ta opp et lån. Du kan velge båtlån eller forbrukslån. Skal du låne et høyt beløp og kan stille med sikkerhet i båten, er det første kanskje det du bør gå for. Et direkte lån uten krav til egenkapital, er et godt alternativ for deg med kontroll på egen økonomi. Da er det du som til slutt bestemmer hva du faktisk bruker pengene på.

Vanlige spørsmål og svar

Hva bør jeg tenke på dersom jeg vurderer å kjøpe båt?

Du bør tenke nøye gjennom hvilken båttype som passer dine spesifikke behov, og om den skal gå innaskjærs eller også tåle åpent hav. I tillegg må du ta stilling til hvilken prisklasse du kan legge deg på, og hvordan du skal finansiere kjøpet.

Hvordan unngår jeg å bli lurt?

Du må unngå å forhaste deg og gjøre grundige undersøkelser i forkant. Les gjerne anmeldelser, Forhør deg også med andre som har samme båttype som du vurderer. Husk at det potensielt kan bli dyrt å kjøpe billig, og at et lån som lar deg kjøpe kvalitet derfor kan svare seg på sikt.

Hva er forskjellen på båtlån og forbrukslån?

Et båtlån er et lån hvor du stiller med sikkerhet i egen båt, og derfor får lavere rente. Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, hvor pengene ikke er øremerket et spesifikt formål. Hva som passer best vil med andre ord variere fra person til person.